Panurge'ün Koyunları

Rönesans döneminin çoook önemli Fransız yazarlarından, hangi yılda doğduğu çok da bilinmeyen François Rabelais’nin “Gargantua” adlı eserinde çok önemli hayat dersleri veren birçok öykü var.Fransa ve İtalya’nın her köşesini gezen yazar, keşiş, doktor, filozof olan ve hayatında sadece 2 kitap yazan Rabelais 1553 te öldü.
Bazı toplum ve bazı insanların davranışlarının bazı toplum ve bireylere nelere mal olduğunu anlatan “Panurge’ün Koyunları” isimli öykü önemli mesajlar veriyor (anlayana) :)
Hikayenin özeti şu :
" Pantagruel’in gemisi deniz ortasında koyun yüklü bir şileple karşılaşır ancak Panurge’ü gören gemideki celep ; görünüşü dolayısıyla ona koyun satmaz ve hatta onunla dalga geçer. 
Bu duruma uyuz olan Panurge öcünü almak için hemen bir program yapar ve celepten en büyük koyunu satın alır ve onu denize atar; bunu gören öteki koyunlar koyunluk edip hepsi birden denize atlarlar. Bu olayı gören celep ve adamları şaşırırlar, kimini postundan kimini boynuzlarından yakalayayım derken kendileri de denizi düşerler.”
Kıssadan hisse...
Herkesin yaptığı her zaman doğru olmayabilir...
Penurge'ün koyunu olmayın...
Ve size "takip et" diye sunulan her koyunun da peşine takılmayın...
Paranıza sahip çıkın, TV'lerde gördüğünüz her ekonomiste (!) inanmayın, aceleci davranmayın, gece yattığınızda size rahatsızlık verecek yatırımlar yapmayın, sakin olun, milli olun, ülkenize güvenin.
Sağlıcakla kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Endüstri 4.0 dan Toplum 5.0 a doğru hızlı entegrasyon

Endüstri 4.0 ya da Atı alan Üsküdar ı geçiyor